Stemstoornissen


Strottenhoofd

Iedereen heeft wel eens last van zijn stem, na een zwaar feestje of na wat te veel roepen, maar meestal gaan de klachten wel over. Indien u stemproblemen blijven aanhouden, kan u bij ons terecht. We helpen zowel volwassenen als kinderen met stemproblemen. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld heesheid ondervindt na het lesgeven/praten of een “krop” in de keel voelt of dat je stem heel moe is. Er wordt dan samengewerkt met KNO-artsen in de buurt om zo samen tot een duidelijke diagnosestelling te komen. Er vindt een onderzoek plaats bij de KNO-arts, die naar je stembanden kijkt. Bij de logopedist zal je dan enkele stemtesten moeten doen waarbij een opname wordt gemaakt om nadien de vooruitgang te kunnen bepalen. Ook zal je een vragenlijst moeten invullen om de klachten goed in kaart te brengen.

We kunnen stemstoornissen in twee verschillende categorieën opdelen. Organische stemstoornissen en functionele stemstoornissen.

Bij de organische stemstoornissen is er sprake van een letsel aan de stembanden, zoals stembandknobbeltjes of een cyste op de stembanden, stembandverlamming… Afhankelijk van de diagnose, is logopedie al dan niet aangeraden.

Bij functionele stemstoornissen zien we (nog) geen letsel op de stembanden, maar heeft de cliënt wel klachten en zien we een verkeerd gebruik of verkeerd functioneren van het strottenhoofd.

Als we weten wat er juist aan de hand is kan je bij de logopedist nieuwe stemtechnieken leren. Je krijgt tips en oefeningen om je stem te trainen of te verbeteren, waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Tijdens de therapie kan er ook manuele larynxfacilitie (MLF) toegepast worden. Dit is een techniek waarbij de spieren in het keel- en nekgebied gemanipuleerd/gemasseerd worden om zo nog makkelijker tot een betere stemgeving te komen. Dit kan helpen om de aangeleerde technieken sneller en gemakkelijker toe te passen.